Gratitude to Mrs. Kozara Kati

Mirënjohje publike për zonjën Kozara Kati nga Tirana
(Në përvjetorin e gjashtë të pavarësisë së Kosovës)

Në fillim te qershorit të vitit 1988, derisa shteti shqiptar ishte akoma i hutuar për valën e refugjatëve të parë që kërkuan strehim në Shqipëri, ndërsa institucionet e Kosovës, komandantët e njësive luftarke të shpërndara dhe grupet politike nga brenda dhe jasht Kosovës po rivalizonin për të komanduar ushtarët vullnetar, në Shkallnur të Durrësit, arritën mijëra të përndjekur nga Kosova, fëmijë, gra e pleq, të dërmuar nga përjetimet e terrorit të ushtruar nga forcat serbe mbi familjet e tyre. Atje u hap fronti i parë humanitar.

Përndjekjet e para u bënë nga fshatrat e brezit kufitar të komunave Deçan dhe Gjakovë, me të cilët kishim lidhje të herëshme familjare dhe e dinin për pasurinë tonë në Shkallnur të Durrësit, ku një pjesë e familjes ishte vendosur atje disa vite më parë. Të paret ishin drejtuar tek familja jonë për të qenë më të sigurtë. Me vete kishin tërhequr edhe bashkëudhëtarët dhe bashkëvuajtësit e tyre. Që në ditët e para të qershorit u bënë disa qindra të përndjekur dhe numri shtohej çdo ditë, arritën disa mijëra deri në fund të qershorit. Kjo bëri që atje të hapej fronti humanitar për të siguruar strehim, ushqim, ilaqe dhe mbijetesë për

Read more ...

top